sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Vantaan maraton 10.10.2015

Vantaan maraton juostiin lauantaina 10.10.2015. Olin arponut pitkään vaatetuksen suhteen, että mitä laittaisin päälle noin +3 tuulisiin olosuhteiisiin. Jätin suosiolla pakkaamisen lauantai aamuun. Illalla kun menin nukkumaan niin ulkolämpötila oli +1,2. Se oli sinänsä hyvä koska tästä ei ole pitkä matka lähtöpaikalle ja aikaisempina iltoina on ollu pakkasta samaan aikaan. Aamulla herätessä mittari oli edelleen plussan puolella, eli hyviä uutisia. Perjantaina jo pistin merkille, että vaikka Helsingin keskustassa tuuli niin Vantaan puolella oli tyynempää. Eli tuuli tuskin olisi isokaan ongelma. 

Aamulla pari kuppia kahvia seittemän aikaan, aamupala ja varusteet kassiin. Otin nyt varuiksi mukaan pipon, pitkät trikoot yms. Geeleiksi olin valinnut neljä PowerGeliä (kaksi tavallista ja kaksi 
kofeiinilla varustettua. Lisäksi kaksi Maximin geeliä. Tämmönen valinta siksi että PowerGelit tuntu aika suolasilta. Teippasin geelit yhteen maalarinteipillä siten että teippi yhden geelin ympäri, toinen geeli läjään ja teipillä ympäri jne. Lopputuloksena oli kasa josta saatto irrottaa yhden geelin kerrallaan ja loput jäi nätiksi nipuksi. Näin järjestys pysyy oikeana ja geelit ei lentele ympäriinä. Lopuksi geelinippu spibeltiin. Tarkotuksena oli ottaa kaksi PowerGeliä, kaksi Maximia ja lopuksi kaksi PowerGeliä kofeiinilla. 

Kun tavarat oli kasassa niin suuntasin autolla kohti lähtöpaikkaa. Kello oli vasta yhdeksän kun olin perillä niin sai ihan vapaasti valita mihin pistää autonsa. Auto parkkiin ja numeroa hakemaan. 


Sen jälkeen vuorossa ihmettelyä. Foorumin tapaaminen oli klo. 9.45-10.15, mutta aika meni lähinnä omaan keskittymiseen. Jännitti niin pirusti. Siinä pyöriessä törmäsin ForrestGuuriin. Muuten istuin urheilusalin katsomossa, hain kassille numeron valmiiksi ja jännitin. Vaikka maratoneja on takan yli 15kpl niin edellisestä on kulunu kuitenkin yli 5 vuotta. Mitä vauhtia menisin? Mitä vauhtia voin mennä? Paljon hyviä kysymyksiä. 


Vähitelleen porukkaa valu lisää paikalle. 

Itte istuskelin katsomossa ja jännitin. Syke oli sen mukainen. Vähän ennen puoli yhtätoista lähtiin vaihtamaan vaatteita. Autolle, tuulipuvun housut takakontiin, shortsit jalkaan, linimenttiä reilusti jalkoihin, pikainen 6min hölkkäily, ensimmäinen geeli suuhun, varustekassi säilytykseen, vessaan ja viivalle. 

Lopulta lähtölaukaus ja liikkeelle. Nyt mennään. Nyt on tilipäivä. Porukka ryntää liikkeelle ja ensimmäinen kilometri 4.08. Porukkaa on kuin pipoa tuossa vauhdissa. Johan on paljon alle 3h menijöitä. Hiljennän vauhtia. Toinen kilometri 4.18, kolmas 4.26. Syke 166, onko liikaa? Juoksen kevyesti porukassa ja päätän antaa mennä. Nyt tuo syke saa luvan olla ihan ok. Tuulee edestä ja sivulta. Haen peesiä ja tuuli tuntuu pyörivän. Neljäs kilometri 4.26, juostaan vastatuuleen joten paras pysyä peesissä. Vitosen kohdalla ajassa 21.36. Se on noin minuutin nopeammin kuin ajattelin. Antaa nyt mennä vaan. Syke edelleen aavistuksen korkea 164. Vitosen jälkeen taas pätkä vastatuuleen ja tukevasti peesissä. Välillä moottoripyörä ajaa ohi ja kuvaa juoksua. Kuudes kilometri 4.18. Kovempaa kuin periaatteessa pitäs, mutta on hyvä porukka missä juosta. Seittemäs kilometri 4.18, huoltopiste ja geeli, kahdeksas 4.22. Vihdoin myötätuulta ja kulkee helposti. Porukassa tullaan, yhdeksäs kilometri 4.20 ja kymmenes 4.18. Kympin väliaika 43.13. Vitonen 21.37, sekunnin ensimmäistä hitaampi. 

Kierros kun täyttyy niin askel kevenee, 11km 4.08, liian luja. Sama porukka jatkaa. Kahdestoista kilometri 4.14 ja syke edelleen 165. Helposti tulee. Mukava kun välillä löytyy nimellä kannustavia. Osan huomaan ja osa tulee sivusta ja jää huomaamatta. Jokainen keventää kuitenkin toviksi askelta. Kolmastoista kilometri 4.16, neljästoista 4.29 ja vauhti hyytyy vastatuulipätkällä. Huoltopisteellä kolmas geeli. Juostaan bändipätkän ohi, viidestoista kilometri 4.13. Vauhti ehkä turhan kova, mutta jos jään tästä peesistä niin sitten saan maksaa siitä hintaa. Kolmas vitonen 21.19. Taas mennään Teboilin jälkeen vastatuuleen ja on pakko pysyä mukana. Kuudestoista kilometri 4.14, seitsemästoista 4.20, kahdeksastoista 4.16, yhdeksästoista 4.20. Juostaan omakotitaloalueen läpi ja siellä on taas loistava tunnelma. Jokaisella kierroksella on. Porukassa vähän jutellaan, että vauhti on jokaiselle passeli. Siirryn kärkeen. Kakskymppiä 4.16 ja ajassa 1.25.59. Vitonen 21.27. Tasaisesti tullaan. 

Toinen kierros tulee täyteen ja neljäs geeli kohti ääntä. Taas on tunnelma hyvä urheilupuistossa ja kilometri menee 4.09. Edelleen vedän porukaa joka hajosi. Puolikas noin 1.31. Tässähän on mahdollisuuksia vaikka mihin. Yksin ei oo mitään järkeä juosta niin juoksen edelle menevän kiinni ja juostaan kolmen hengen porukassa. Seuraava 22km 4.06. Alamäki ja kannustus sai vauhdin turhan kovaksi. Seuraavat kilometri vähän hitaampaa 4.15 ja 4.15. Taas mennään vastatuuleen ja sovin takana juoksevan kanssa että vedetään kilometrin pätkissä. Kaveri menee edelle ja itte peesissä. Seuraava 25km 4.23. Vitonen 21.09. Sitten itte vetämään ja pieneen alamäkeen 4.13. Kaveri keulaan 4.19 vastatuuleen ja koitan pysyä mukana. Ei kuitekaan pysty vastaamaan ja hidastan vauhtia. 28km 4.25. Alkaa tuntumaan jaloissa ja askel ei enää rullaa. Huomaa selvästi kuinka Trainerit rupeaa läpsyttelemään asfalttiin. Koitan lyhentää askelta jotta se rullaisi paremmin. Syke edelleen 166 tuntumassa ja juoksen käytännössä yksin. Huoltopisteellä toiseksi viimeinen geeli. Oon jättäny osalla juomapisteissä juomatta. Käytännössä join vain kun otin geeliä koska tuntu että edessä on muuten puskareissu. Ohittelen yhtä enemmän muita kierroksella. 29km 4.29, kaikki alle 4.30 kilometrit on hyviä. Kolmekymppiä täyteen ajassa 2.08.54, vitonen 21.46 ja edellinen kilometri myötäseen 4.21. Kolmas kierros lähenee loppuaan, kilometrit menee 4.20 & 4.24. 

Mennään viimeistä kierrosta. Saa juosta käytännössä yksin. Toistelen vain ettei ole mitään hätää näillä vauhdeilla. Nyt mennään sitä vauhtia mitä piti mennä alusta alkaen. Sitten alkaa kramppailemaan vasen akilles. Tai siis pohkeen alaosa. Myös oikeassa jalassa jotain tuntemuksia. Se on varma juttu, että jos kramppaa kunnolla kiinni niin sitten tulee vaikea loppumatka. Vauhti vähän hiljenee, 34km 4.36. Nykimistä tuntuu yhä enemmän jaloissa. Oisko pitäny jättää Maximin geelit väliin kun niissä ei ole suolaa? 35km 4.51, vitonen 22.37 ja nyt vasta alkaa vastatuuli. Onko vauhdin hidastumista vai mitä, mutta tuuli ei vaivaa kovastikkaan. Muutama innokas ohittaa, mutta ei puhettakaan että pystyis vastaamaan. Edessä huoltopiste ja viimeinen geeli naamaan. Seuraava kilometri 4.45. Koitan lyhentää askelta ja pitää vauhdin alle vitosessa. Lasken loppuaikaa vitosen vauhdilla ja ei sekään huono ole. Aluksi se on 3.10 ja vähenee jokaisen kilometrin myötä. 37km 4.34 ja Teboilin kohdalta taas vastatuulipätkälle. Ei apuja tarjolla, 4.50. Mietin miten tuntuu että ollaan kaukana maalista vaikka on vähän kilometrejä jäljellä. 39km 4.48, selkeesti tulossa oma ennätys mutta ei mitään jakoja että vois kiristää. Näillä vauhdeilla mennään nyt loppuun. 40km 4.46, vitonen 23.43. Jalat meinaa krampata jatkuvasti. 41km 4.52, loppus jo. 42km 4.51 ja tuntuu että geelit on tulossa ylöspäin. Viimeiset metrit kädet pystyssä maaliin ja kello pysähtyy aikaan 3.05.48!. Yhdeksän vuotta vanhasta ennätyksestä lähti pois yli 7min. 

Maalissa!
Lopuksi uimahallin saunaan jälkipeleille. Oli todella kivan tuntuset ne jyrkät rappuset kipeillä jaloilla :) Siinä kun laitoin tavaroita pukuhuoneessa kaappiin niin katoin että kaappi toimii kolikolla. Kolikko siis lukkoon ja ihmettelyä kun mitään ei tapahdu. Tovin kun siinä raksutin niin tajusin että se saatu kortti pitää laittaa sinne lukkoon. Että siellä 1. tai 2. kaapin lukossa on nyt 50cent kolikko. Löytäjä saa pitää. 

Kokonaisuutena hyvä juoksu. Viimesellä kympillä vauhti hiipu ja kolmannen kierroksen olisin voinu alottaa rauhallisemmin. Olisko lopputulos ollu parempi jos olisin juossu tasasempaa vauhtia, mutta yksin? Tuskimpa. Tämä lopputulos oli parempi kuin odotin ja tästä on hyvä alottaa tosissaan 3h rajan haastaminen. Millon? Tuusula 21.5.2016. Sillon on seuraava tilipäivä.

2 kommenttia: