tiistai 9. helmikuuta 2016

Joko nyt maraton alle 3h 21.5?

Pohdin tuossa sohvalla iPadi sylissä, että pitäskö juosta maratonia Tuusulassa vai Turussa? Tuusulassa kun voi olla sitä tuulta ja Turussa voi olla liian lämmin. Tähänkin kysymykseen sai valmiin vastauksen kodin tukijoikoilta jotkä käski lopettaa mussuttamisen ja juosta Tuusulassa. Eipä siinä sitten mitään, juostaan sitten Tuusulassa.

Tai en nyt vielä ilmottautunu, mutta tähtäillään harjoitusohjelmalla tuonne Tuusulaan. Pitää vielä käydä juoksemassa siellä pitkää lenkkiä. Jos tulee tuulinen kisa niin voihan sen jättää väliin ja ottaa uuden yrityksen sitten Turussa. Ei aina voi olla huono sää.

Viime viikon juoksut jäi kahteen alkuviikon lenkkiin ja sunnuntain pitkään lenkkiin. Olin sunnuntaina ilman nastoja liikenteessä ja kyllähän siellä sai mennä kieli keskellä suuta. Ajattelin sitten juosta hieman enemmän kun lauantaista tuli lepopäivä puolivahingossa. Lopputuloksena oli 34,3km lenkki, 190min, 5:32/km & s142. Ihan hyvin jakso mennä ja vauhtikin pysy rauhallisena.

Lenkin jälkeen sitten täytekakkua kun torstaina tuli täytettyä vuosia. Tuo lasten koristelu lähti vähän käsistä :) Saattaa olla ettei tuosta sunnuntaista tullut kaloreiden muodossa negatiivista päivää... 

Jos nyt päädyn sinne Tuusulaan niin jäljellä olisi 15 vko aikaa harjoitella. Ajattelin hoitaa harjoittelun Pfitzingerin & Douglasin oppien mukaan, eli reilusti määrää ja vauhtia. Pitäs päästä joko uskomattomaan lopputulokseen tai sitten telakalle. Toki ohjeita pitää nyt soveltaa että pystyy jotenkin järkevästi yhdistämään perheen, työpaikan ja harrastuksen. Tuo työpaikkakin meni vaihtumaan tällä viikolla, eli siitäkin tulee pari pykälää lisää stressiä tälle keväälle. Ettei olis liian helppoa tämä oleminen. Juoksukilometrit tulee liikkumaan siellä 85-115 välissä. Selkeämpää jakoa vauhteihin, koitan muistaaa venytellä ja ehkä tullaan näkemään jotain kuntopiirinkin tapaista tämän kevään aikana. 

Tämä projekti käynnistyi tänään lepopäivällä koska jalat tuli "yllättäen" kipeäksi tuosta sunnuntaisesta. 


 Viime viikko yhteensä 62,10km. Koko vuosi 290,86km.

PS. Jos on oikein nopea niin vielä ehtii mukaan TomTomin arvontaan. Toki tuonkin arvonnan jälkeen kannattaa pysyä hereillä. Ei jää tämän kevään viimeiseksi.

8 kommenttia:

 1. Tsemppiä. Seuraan mielenkiinnolla. Ilmeisesti vedät jonkun välimallin parin ohjelman puolivälistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pfitzingerin & Douglas on siis julkaissut Advanced Marathoning -kirjan jonka oppien mukaan ajattelin mennä. Toteutus taitaa kyllä mennä soveltamiseksi.

   Poista
 2. Hyvässä mallissa hommat. Tarkoittanet Turulla Paavo Nurmea, josta tuli oma juoksu siellä mieleen. Ei tuntunut keli kuumalta silloin, jonka kokeminen on tietysti yksilöllistä. Joka tapauksessa, 3.30 alittui helposti, maalissa harmittelin tyypilliseen tapaani kun ei tullut puristettua omasta mielestä ihan loppuun asti, jolloin oma ennätykseni, aavistuksen alle 3.25 olisi saattanut rikkoontua. Tosin se on vielä ihan eri asia kuin kolmen tunnin alitus.

  Mutta suurimman huomion tekstissäsi kiinnitin tuohon kohtaan: " Ajattelin hoitaa harjoittelun Pfitzingerin & Douglasin oppien mukaan, eli reilusti määrää ja vauhtia. Pitäs päästä joko uskomattomaan lopputulokseen tai sitten telakalle." Lähinnä siksi että itse olen aina uskonut tuon metodin toimivuuteen parhaana omalla kohdallani. Tässä on eri toten huomioitava se fakta, että olemme yksilöitä, mitä tulee palautumiseen ja (rasitus) vamma-alttiuteen. Omasta mielestäni olen sikäli onnellisessa asemassa että palaudun nopeasti eikä toistaiseksi mitään juoksua totaalisesti häiritseviä, pitkäkestoisia kiputiloja ole ilmennyt. Mutta joku on sanonut, että "määrää ei korvaa mikään" ja olen samaa mieltä.

  Oma varovainen tavoitteeni on päästä Tallinnassa 11.9. 3.15 pykälään, jonka uskon onnistuvan nimenomaan tuollaisilla keskimäärin 100 km:n viikoilla. Toissa vuoden tammikuussa juoksin kahdessa viikossa 360 kilometriä, joten kokemusta on. Tuolloin tuon rupeaman jälkeen ei ainakaan ilmennyt mitään fyysisiä haittoja jatkaa juoksua toki hiukan maltillisisemmin viikkokilometrein. Tosin ylirasitustilan seurauksena laukeava ylikunto on joskus todella hankala diagnosoida. Pitäisin riittävän ja säännöllisen levon eli yöunen laadun ja määrän osuutta todella oleellisena ylikunnon ehkäisijänä. Jos siihen ei ole aikaa, ylikuntoon päätyy varmasti, ja silloin on ennätykset juostu.

  Mutta tsemppiä toivotan ja nimenomaan henkisen puolen osuuden merkityksen huomioimista. Usko siirtää vuoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tsemppiä Tallinnaan.

   Tuo noin 100km/vko pidemmän ajan voi olla haastavaa. Ainahan sitä määrää hiljaa juoksee, mutta kun siihen tulisi vielä yhdistää vauhtia yms. Eiköhän tämäkin asia selviä tässä kevään aikana.

   Poista
 3. Toi Tuusula ei kyllä mielestäni ole kovin nopea. Paitsi tuuli niin onhan siellä kyllä nousujakin.Vaikken ole kun puolikasta hölkännyt niin olikohan se nyt 16km.n kohdalla alkaa nousta hapottavasti. Niin ja ne maalialueen typerät pujottelukepit jotta matka tulee oikean mittaiseksi. Ei mulla muuta kun tsemppiä harjoitteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jos olosuhteet käy Tuusulassa tuskaisiksi niin sitten höllään vauhdin tai keskeytän. Kesäkuun alussa olisi kuitenkin HHM ja Turun Paavo Nurmi noin kuukauden sisällä.

   Poista
 4. Tervetuloa uuteen työpaikkaan tätäkin kautta! Olipa kiva huomata, että sinulla(kin) on blogi. Jään mielenkiinnolla seurailemaan!

  VastaaPoista